Barn och ungdomar som utsätts för hedersförtryck vill sällan berätta om det
Det här är en kunskapsföreläsning som reder ut vad begreppet hedersförtryck och hedersvåld innebär och hur skiljer det sig mot annat våld i nära relationer. Men det är också en föreläsning som visar på hur vi genom vår medvetenhet och våra arbetssätt kan göra skillnad. Inspireras av skolor vars arbete har brutit mönster. Ta del av experters tips och råd. Det mörka ämnet till trots så sprider Påhl Ruin hopp.
Skolverket visar vägen
”I skolan ska alla tendenser till diskriminering eller kränkande behandling, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, förebyggas och bemötas med kunskap och aktiva insatser. Alla elever ska få kunskaper inom området sexualitet, samtycke och relationer samt om hedersrelaterat våld och förtryck.”
Skolverket skriver också att rektor har ett särskilt ansvar för att kunskapsområdet behandlas återkommande i utbildningen eftersom arbetet med att motverka våld och förtryck behöver ske systematiskt och vara en del av skolans jämställdhetsarbete.
Påhl Ruin
Påhl Ruin har arbetat som journalist sedan 1988 inom ett brett spektrum av samhällsfrågor, på senare tid med särskilt fokus på skola, utbildning och integration. Påhl är aktuell med sin bok Hedersförtryck – så kan skolan motverka det som har fått mycket bra betyg av Btjs recensent:
Betyg - Mycket bra!
"En mycket bra handbok som ger både kunskap i ämnet och konkreta förslag för undervisning och bemötande."
BTJ-häftet nr 3, 2024.