Fortbildning för dig som arbetar inom vux och sfi

Våra utbildningar för dig som är lärare inom vuxenutbildning och sfi hjälper dig att höja kvalitén på undervisningen och stärka elevernas lärande. Här hittar du utbildningar bland annat med fokus på undervisningsskicklighet, bedömning, specialpedagogik samt språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Vår ambition är alltid att visa på hur forskning kan omsättas till framgångsrik undervisning och ge verktyg att börja använda direkt. Därför är våra utbildningar alltid klassrumsnära och leds av legitimerade lärare, specialpedagoger och skolledare.

Förstelärarnas rikskonferens för 10:e året i rad

I år firar Förstelärarnas rikskonferens sitt 10-årsjubileum med ett program som ska ge maximalt stöd för dig som är förstelärare! Här får du chansen att fylla på din verktygslåda med allt du behöver för att driva kollegial framgång, skapa ett hållbart arbetsklimat och leda riktade utvecklingsprocesser som gör skillnad – både för dig och dina kollegor.

Vad kan du förvänta dig?
> Konkret vägledning i hur du stärker samverkan och lärprocesser.
> Insikter och metoder för att utveckla ett inspirerande och hållbart arbetsklimat.
> Praktiska verktyg för att forma en relevant och framåtriktad utvecklingsresa i din skola.

Läs mer om programmet, föreläsarna och anmäl dig här>>

En lustfylld kursdag om AI utifrån det didaktiska perspektivet där du själv får pröva och utforska

I en värld där avancerad AI-teknologi finns skapas både möjligheter och utmaningar. För att kunna använda dig av den nya tekniken – och dra fördel av den – behöver du förstå den. Det handlar om att du och dina elever ska kunna använda tekniken på ett ansvarsfullt och utvecklande sätt.

  • Vad är AI och hur kan du som lärare använda det?
  • ChatGPT som didaktiskt verktyg och samarbetspartner i undervisningen
  • ChatGPT som stöd för elever, på ett ansvarsfullt och etiskt sätt
  • Workshop där du övar, prövar och praktiskt tillämpar.

Thomas Edwall är legitimerad lärare och föredragshållare inom didaktik och AI samt författare. Han är också undervisande lärare i historia, samhällskunskap, religionsvetenskap, geografi och svenska.
Peter Zackariasson är legitimerad lärare, civilekonom och arbetar som koordinator på Folkuniversitetet samt författare. Han är flitigt anlitad som föredragshållare inom ChatGPT.
Tillsammans har de skrivit boken “ChatGPT för lärare: En handbok om AI i undervisningen”.

 

Läs mer

Pedagog, fortbildare, föreläsare & författare

Centralt för Annsofie Engborgs gärning är uppdrag som rör vuxnas lärande, verksamhetsutveckling och andraspråksutveckling i undervisningen. Hon är flitigt anlitad av konferensarrangörer och utbildningsföretag på riksnivå för föreläsning, implementering och utveckling av arbetet digitala läromedel och språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.

Annsofie Engborg om att undervisa vuxna

  1. Vad behöver vi ta fasta på när vi undervisar vuxna? Dina bästa tips. Vi ska ha ett resursperspektiv när vi undervisar vuxna, eftersom de ofta har lång och bred erfarenhet av livet. Dessa erfarenheter kan vi få fram i dialog med eleven – så att deras tidigare kunskaper och erfarenheter kan användas som en resurs för lärande. Samtidigt ska vi vara medvetna om att det kan ha gått väldigt många år sedan de studerade senast, så vi behöver integrera både lässtrategier och studieteknik i våra kurser. Framförallt bör varje vuxen elev mötas och bemötas som de vuxna de faktiskt är. Material och innehåll ska ha ett vuxet tilltal och vara relevant för just vuxna.
  2. Beskriv någon av de vanligaste utmaningarna som du möter hos skolor/lärare när du är ute och fortbildar. Många lärare – oavsett ämne – verkar tycka att det är svårt att kunna erbjuda en variationsrik och differentierad undervisning. Även om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt har varit på tapeten länge är det förvånansvärt många skolor som fortfarande inte har grepp om vad det innebär i praktiken.
  3. Du skriver just nu en masteruppsats, någon insikt från ditt uppsatsarbete som du vill dela med dig av? I min studie undersöker jag hur yrkeslärare stöttar sfi-elever i lärande. Det är slående hur lite samarbete som finns mellan sfi- och yrkeslärare och hur lite utrymme eleverna har för att diskutera, pröva hypoteser och visa sina kunskaper. Här är vi långt ifrån det elevaktiva arbetssätt som behövs för att stimulera språk- och kunskapsutveckling.

Flexibla uppdragsfortbildningar vårt signum – ett alternativ när ni är fler än 10, på er skola eller online

Du känner väl till att alla kurser kan genomföras på plats på er skola? Uppdragsfortbildning är ett flexibel och prisvärt sätt att utvecklas i grupp tillsammans med sina kollegor. Vi startar i ert nuläge och arbetar mot era mål.

Kontakta vår fortbildningsrådgivare Evert Norberg. Berätta vilka utmaningar ni har och vad ni skulle vilja bli bättre på. Evert matchar er med rätt fortbildare och du får en skriftlig offert. Du når Evert på 070-850 48 03 och evert.norberg@lararfortbildning.se

Mer om uppdragsfortbildning för dig som undervisar vuxna.