Innehåll
Under den här föreläsningen får ni ta del av ett spännande arbete där en förskola på ett medvetet och aktivt sätt arbetat för att motverka etnisk diskriminering och rasistiska beteenden. Arbetet innebar bland annat att ta sig an skammen och blottläggandet av okunskap samt ett sökande efter praktiknära forskningsunderlag. Vem kan man konsultera när det inte finns några experter på området? Föreläsarna berättar hur ett antirasistiskt arbete med utgångspunkt i våra olika hudtoner och dess betydelse tog form med hjälp av bland annat Barnkonventionen, ett uppdaterat språkbruk och teoretiska kunskapsbegrepp.
Sverige har på kort tid gått från att vara det mest demografiskt homogena landet till att vara det med mest mångfald i Europa, ändå kan vi inte prata om våra olika identiteter utan att det blir känsligt och väcker oro och skam. Färgblindheten har gjort att vi i Sverige idag inte har en uttalad och synlig didaktik och praktik kring dessa frågor, men barn ser hudfärg och påverkas av de normer och föreställningar som omger dem. Här visar vi hur praktiken kan se ut!
Föreläsningen är 2-3 timmar lång beroende på era önskemål och vänder sig till alla förskolor oavsett demografisk struktur. Vi tar bland annat upp frågor som: Hur gör vi om alla barn är vita? Eller om bara ett av barnen är melaninrik? Trots goda intentioner blir det ibland fel, men vi är väl inte rasister? Vi genomför den på svenska eller engelska - hör av dig till evert.norberg@lararfortbildning.se för bokning.
Under föreläsningen:
- Att prata om hudfärg med barn och personal – har vi ett språk för det?
- Vilken kunskap och förståelse kring rasism är det vi saknar i relation till våra förskolebarn?
- Så kan ett antirasistiskt arbete med utgångspunkt i våra hudtoner se ut i praktiken
- Utmana vithetsnormen när det gäller skapande material, böcker och media
Nyhet! Föreläsningen finns nu även på engelska. Kontakta Evert Norberg Karkulahti för mer information.
Föreläsare
Föreläsningen genomförs med en av föreläsarna eller båda beroende på tillgänglighet och era önskemål.