Tydliggörande pedagogik i den anpassade skolan
En kurs för dig som vill lära dig att:
- förstå varför tydliggörande pedagogik främjar lärande, delaktighet och trygghet
- olika visuella och sociala stödsystem och verktyg kan kompensera för nedsatta funktionsförmågor
- utforma och använda visuella verktyg för att skapa förutsägbarhet, tydlighet och struktur i undervisningen
*Lärarfortbildning vill ge er de bästa förutsättningarna för hållbar kompetensutveckling som ger effekt på kort och lång sikt. Därför erbjuder vi er möjlighet att gå 3 kollegor och betala för 2. Erbjudandet gäller t o m den 7 februari och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Välj bland våra konferenser, kurser och Vägledarkalendariets konferenser, gäller dock ej abonnemang.
Ange koden 3 för 2 vid bokning
Ett begripligt, hanterbart och meningsfullt lärande
Den anpassade grund- och gymnasieskolans viktigaste uppgift är att försäkra sig om att varje elev får uppleva skoldagen som begriplig, hanterbar och meningsfull. Det är också kärnan i den tydliggörande pedagogiken. En intellektuell funktionsnedsättning kan innebära olika typer av svårigheter att förstå, lära sig, kommunicera och samspela.
Lär dig hur du med hjälp av tydliggörande pedagogik kan anpassa undervisningen och skoldagen efter elevernas behov och förutsättningar.
Önskar ni fortbildning på plats? Läs mer om uppdrag!
Varför är tydliggörande pedagogik så viktigt för eleven?
På kursen får du grundläggande kunskaper om varför och hur tydliggörande pedagogik kan gynna elevens lärande, sociala samspel och välmående. Du får tillgång till både aktuell forskning och användbara undervisningsexempel från grundsärskola och gymnasiesärskola som visar på vilket sätt tydliggörande pedagogik är gynnsamt för elevens utveckling.
Hur kan visuella verktyg utveckla undervisningen?
Visuellt stöd hjälper hjärnan att behålla information så att eleven kan minnas en instruktion eller förstå en arbetsuppgift. Det visuella stödet hjälper dig som lärare att kompensera för nedsatta funktionsförmågor och använda elevernas styrkor när du startar upp, styr och avslutar undervisningen. Samtidigt får eleverna möjlighet att bli mer delaktiga och självständiga i en lärmiljö som är designad efter deras behov och förutsättningar.
Hur utformar och använder du visuella verktyg i olika situationer?
Ta chansen att undersöka och prova på både analoga och digitala visuella verktyg, exempelvis ritprata, social berättelse och påståendeformulär. Vi går igenom principerna för hur vi anpassar dessa verktyg efter varje elevs unika behov. Under kursen får du också göra en språkbedömning i syfte att hitta rätt nivå för undervisningen utifrån varje elevs nuläge.
Målgrupp
Lärare och elevassistenter i den anpassade grund- och gymnasieskolan.
Välj kurstillfälle
Din bok har lagts till i varukorgen
Vill du att kursledaren håller en skräddarsydd kurs speciellt för er på din arbetsplats?
Fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig