Leda i motstånd och bristande samspel
En heldagskurs för dig som vill lära dig kommunicera och agera i situationer av motstånd eller konflikt.
Kursen genomförs med max 30 deltagare.
Genomsnittligt kursbetyg: 4,6 av 5
*Lärarfortbildning vill ge er de bästa förutsättningarna för hållbar kompetensutveckling som ger effekt på kort och lång sikt. Därför erbjuder vi er möjlighet att gå 3 kollegor och betala för 2. Erbjudandet gäller t o m den 7 februari och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Välj bland våra konferenser, kurser och Vägledarkalendariets konferenser, gäller dock ej abonnemang.
Ange koden 3 för 2 vid bokning
Bra mix mellan föreläsning och aktivt deltagande med diskussioner. Bra att få prova olika modeller. Fått med mig många goda exempel som känns väldigt användbara.
Bli bättre på att hantera konflikter och förstärka samarbetet
Skolans och förskolans värld är komplex. Vi samspelar med elever och barn, kollegor och föräldrar. Kraven på oss är höga och vi har höga krav på oss själva. Inte konstigt att det uppstår krockar, slitningar och frustration mellan kollegor.
På den här kursen får du lära dig hur du kommunicerar och agerar i situationer av motstånd eller konflikt, samt grundläggande samtalsmetodik så att du kan hålla ett lösningsfokuserat samtal. Du får också lära dig hur du förstärker samspelet och samarbetet i en grupp.
Hur förstärker vi samarbetet i gruppen?
Under kursen får du öva på olika metoder och strukturer som stärker samarbetet i gruppen. Vi reflekterar tillsammans över olika förhållningssätt som öppnar upp för synsätt för att skapa samsyn kring problem och lösningar i gruppsamarbete. Du får med dig verktyg för att utveckla samarbete, driva utveckling och lösa problem. Med kunskap om gruppstärkande arbete kan du på ett framgångsrikt sätt förebygga motstånd i gruppen.
Motstånd i handling eller attityd – hur gör vi då?
Vi har olika sätt att kommunicera, vi har olika förväntningar och olika behov. Det finns samtalsmetoder att ta fasta på men också viktig förståelse för hur en grupp färgas av medlemmarnas drivkrafter, värderingar och beteendestilar. Om värderingar hos medarbetarna krockar med värdegrunden, hur gör vi då? Våra medarbetares värderingar och beteendestilar påverkar också hur vi samspelar och kommunicerar. Vi behöver förstå hur för att också kunna förstå varför det uppstår motstånd i arbetslaget.
Hur hanterar vi konflikter som uppstår?
Det är utmanande att leda andra. Oftast handlar det om roliga utmaningar men då och då ställs vi inför situationer som kräver mer av oss: konflikter. De stjäl tid och energi som vi istället skulle kunna investera i vårt uppdrag. Att förstå varför konflikter och motstånd uppstår är lika viktigt som att förstå hur vi ska lösa dem när vi väl står inför dem, om vi vill ha effektiva och välmående grupper.
Jag gillade hur teorin varvades med att vi pratade om hur verkligheten ser ut i skolan idag.
Mål
Du lär dig hur du kommunicerar och agerar i situationer av motstånd eller konflikt, samt grundläggande samtalsmetodik så att du kan hålla ett lösningsfokuserat samtal.
Målgrupp
Ledare i alla skolformer.
Hålltider för kursen: 9.00-16.30 (på plats), 9.00-16.00 (online)
Din bok har lagts till i varukorgen
Kursledare förankrad i forskning och beprövad erfarenhet
Madleen Thyrén har över 20 års erfarenhet av utbildning i olika format och har arbetat som chef i över 15 år. Hon har en gedigen erfarenhet av förändringsledning och systematiskt kvalitetsarbete inom skola och utbildning.
Madleen har en stark tro på individen och gruppens förmåga, och att allt är möjligt.
BOKA MED GRUPPRABATT
Är ni 10 eller fler på arbetsplatsen som planerar fortbildning under kommande året? Använd vår grupprabatt!